3 Comments

 1. és újra..meg újra.. Kérem kedves kormányunk figyelmét, legyen szíves egy rövid időre a témára összpontosítan – Majd nyitottnak és határozottnak lenni a világ nagy részén már felismert tények elfogadására, egy nem túl nagy erőfeszítés keretében.

  Tisztán látható, hogy Magyarország is megérett a kannabisz teljes-körű legalizációjára.

  Miközben a kannabisz, marihuána vagy fű egy ártalmatlan (gyógy)növény, mely „túladagolása” esetén maximum nagy étvággyal vagy egy kiadós alvással jár – ne adj isten jó kedvre (és egészségre, közérzetre) IS derít. Addig ezek a kínai "kemikáliák”:

  – valós veszélyt és hatalmas egészségügyi kockázatot jelentenek az ártatlan – adott kórban szenvedés esetén gyógyulás reményében vagy a kannabisz általános egészség javítását kihasználó, DE jó hiszemű fogyasztókra.

  Ráadásként rendkívül jó, egészségre egyáltalán! nem ártalmas, se nem mérgező alternatívát jelenthet rekreációs tevékenységek kiegészítésére, ahol alapból a rendkívül mérgező, bizonyítottan egészség károsító alkohol jönne képbe szokás, kultúra vagy hagyomány alapján.

  Szomorúan megfigyelhető, hogy egyébként ezek a „herbál-bika” kategóriába tartozó anyagok birtoklása és fogyasztása „csak” szabálysértésnek minősül míg az ártalmatlan kannabisz esetén ugyanez már bűncselekmény. Józan ésszel érthetetlen, ezúton de tévúton! van kicsinyke, de annál erősebb országunk.

  Az, hogy valóban veszélyes anyagok terjednek („herbál-bika”) az csakis kizárólag az értelmetlen üldözésnek, üldöztetésnek köszönhető. Ilyen jelenség máshol nincs. A „kriminalizáció” újra és újra nagyobb gondokat jelent, eredmény legkisebb látszata nélkül és ráadásként még új problémákat is teremt. Nem túl eredményes erőforrás befektetés és elosztás. Ezt el kell ismerni, lehet hívni drogpolitikának vagy bárminek, de a tényeken nem változtat, hibás út volt és most felelős lépés lenne ezt elismerni majd magabiztosan kiállva változtatni.

  Abszolút de tévúton járunk a kannabisszal kapcsolatban. Azonban itt a tisztelt hatóságok (sajnálatosan csak kivételesen, de) jól jártak el – megvédték az embereket a valós veszélytől. Mivel a „herbál” terjesztők tagadhatatlanul ártanak a társadalomnak (minden szinten) ergo ezeknek az egyéneknek az üldözése valóban felelős döntés (ráadásul etikus is).

  Bízom, hogy ez csak egy átmeneti állapot és a tévúton lét nem lesz a továbbiakban tévúton járás.

  Ez nem politikai hovatartozás kérdése, hanem jóval inkább egy józan, amely egyben logikus s racionális világnézet – következmény – jó ismeret kérdése.

  Nyugati országok között sajnálatosan Magyarország az egyetlen, ahol még nem történt meg részleges vagy teljes kannabisz dekriminalizáció vagy legalizáció. Függetlenül attól, hogy a felhasználás rekreációs vagy orvosi célzatú! Ami között egyébként annyi a különbség, hogy a rekreációs felhasználás esetén tudatosan adagolják túl azon gyógyászati hatóanyagokat, amiknek egyébként nincs halálos dózisa. (max ha nyakadra szakad egy mázsa belőle)

  Summa summarum jogalkotás téren sok a teendő és nem csak a kannabisz teljes újra-értelmezése hanem az egyéb „kábitószernek” minősülő tételek, jelen kori tudomány állása szerinti be-kategorizálása és szabályozása IS égető fontosságú. (mdma,lsd, pszilocibin stb.)

  Egyéni szinten is belátható, sajnálatosan magyar állampolgárként rendkívül nagy tapasztalattal és ismerettel rendeklezünk az alkohol terén. Annak ellenére, hogy ismerjük a rengeteg problémát (családon belüli erőszak, egészség károsodás stb) melyet hordoz, mégis megtanultunk élni vele.

  Miért ne lennénk képesek ugyanerre egy az alkoholhoz mérve töredéke annyi problémával sem járó növény esetében, ami adott esetben valakinek életet jelenthet a halál helyett és annál is több embernek direkt életszínvonal minőség javulást eredményezne nem utolsó sorban a nyugati országokban, államokban megfigyelhető, kannabisz legalizáció eredményeként.

  Kérem polgártársaim politikai pártálástól függetlenségét, figyelmét és objektív mérlegelését mivel az információ áramlás 2020-ban nem ütközik határokba, kizárólag szorgalom kérdése.

  Ráadásként a határok alap esetben nyitottak, következményként saját szemmel megfigyelhető, tapasztalható és utánajárható az általam felvezetett jelenségek mindegyike. Nem is kell nagyon messzire mennünk. Bízom Magyarországban és annak szebb jövőjében. Szép napot mindenkinek, nem kérek semmi fajta figyelmet – annál inkább vágynék önálló mérlegelésre és utánajárásra minden polgártársamtól. Ideje elhatárolódni az évtizedek óta tartó stigmatizálás és agymosás okozta hamis illúzióktól – ami valljuk be, mindannyiunkban, eltérő mértékben, de megtalálható.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*